7 vinkkiä terveelliseen syömiseen

Tekijä: Susan Bowerman
Lautasellinen terveellistä ruokaa

Terveellinen syöminen on muutakin kuin vain oikeita ruokavalintoja – kyse on oikeiden ruokien syömisestä oikeaan aikaan. Tässä on seitsemän vinkkiä terveelliseen syömiseen.

 1. Syö oikein myös aamuisin
  Sinun ei tarvitse syödä aamiaista heti herättyäsi, mutta on tärkeää syödä aamuisin. Niiden, jotka syövät aamiaista on helpompi hallita painoaan. Ne jotka jättävät aamiaisen väliin syövät helposti liian paljon lounaalla. Jos sinun on vaikea syödä paljon aamuisin, kokeile kulhollista kaurapuuroa, johon olet sekoittanut hieman proteiinipulveria, tuoreita hedelmiä tai ison lusikallisen raejuustoa tai jugurttia. Voit myös nauttia proteiinipirtelön, johon on sekoitettu proteiinipulveria, maitoa ja hedelmiä.
 2. Syö oikein ennen kuin menet ruokakauppaan
  Jos menet ruokakauppaan nälkäisenä, olet kuin lapsi karkkikaupassa – kaikki näyttää houkuttelevalta. Syö proteiinipatukka, hedelmä tai kourallinen pähkinöitä ennen kuin lähdet ostoksille, ja sinun on helpompi välttyä houkutuksilta. Tee ostoslista ja yritä noudattaa sitä.
 3. Syö oikein myös rasvoja
  Ruokavaliomme tulee sisältää myös hieman rasvaa, mutta useimmat meistä syövät sitä liikaa. Jotkin rasvat, kuten esimerkiksi kalan, pähkinöiden, oliivien ja avokadojen sisältämä rasva, ovat muita terveellisempiä. Terveelliset rasvat antavat ruoalle makua, joten lisää salaattiin avokadoa tai pähkinöitä tai mausta höyrytetyt vihannekset maukkaalla oliiviöljyllä.
 4. Syö oikein ennen kuin harjoittelet
  Sinun tulee tankata ennen harjoittelua – varsinkin jos harjoittelet heti aamusta. Jos et halua syödä paljon ennen harjoittelua, syö helposti sulavia ruokia, kuten smoothieta, keittoa tai jogurttia. Jos sinulla on muutama tunti aikaa sulatella ruoka ennen harjoittelua, syö tavallinen ateria, joka sisältää runsaasti terveellisiä hiilihydraatteja, joita saat kokojyväleivästä, tummasta riisistä, pastasta, hedelmistä ja vihanneksista. Ne saavat sinut jaksamaan.
 5. Syö oikein harjoittelun jälkeen
  Harjoittelun jälkeen keho tarvitsee lisää polttoainetta, joten yritä syödä 30–45 minuutin kuluessa harjoittelun päättymisestä. Lihaksesi kaipaavat hedelmiä, vihanneksia ja kokojyvätuotteita täyttääkseen hiilihydraattivarastonsa. Proteiini puolestaan auttaa lihaksia palautumaan.
 6. Syö oikein myös ravintolassa
  Nykyään syömme niin usein ravintolassa, että se ei enää ole yhtä erikoislaatuinen tapahtuma kuin aikaisemmin. Vältä liiallista herkuttelua syödessäsi ulkona. Jos yrität välttää liiallista kaloriensaantia, jaa alkuruoka ystäväsi kanssa ja tilaa lisäsalaatti. Tai jätä tärkkelystä sisältävät lisukkeet väliin ja tilaa tuplasi vihanneksia. Pyydä kastikkeiden tarjoilemista erillään, jotta voisit paremmin hallita syömääsi määrää.
 7. Syö oikein iltaisin
  Monet syövät kevyitä aterioita tai jättävät aterian kokonaan väliin päivään aikana, mistä seuraa, että he syövät valtavan määrän kaloreita illallisella tai iltapalalla. Jos suurin nauttimamme ateria ajoittuu iltaan, aivomme ja lihaksemme eivät saa polttoainetta, jonka ne tarvitsevat suoriutuakseen päivittäisistä fyysistä ja henkisistä aktiviteeteistaan. Jaa päivän kalorien saanti tasaisesti aterioille ja välipaloille. Jos painosi nousee iltanapostelun vuoksi, pese hampaasi heti illallisen jälkeen. Se on yksi parhaita tapoja ilmaista, että ruoan nauttiminen on kyseisen päivän kohdalta ohitse.

Susan Bowerman on Herbalifen ravitsemuskoulutusjohtaja. Susan on rekisteröity ravitsemusterapeutti sekä hyväksytty urheiluravitsemuksen asiantuntija.