Mitä hiilihydraatit ovat ja ovatko ne niin huonoja

Tekijä: Susan Bowerman
Pöytä täynnä hedelmiä, vihanneksia ja pähkinöitä

Ovatko hiilarit pahasta?

Viimeisten vuosikymmenten aikana hiilihydraattien suosio on on kokenut täydellisen käänteen, ja nykyään hiilihydraatteja pidetään painonpudottajien vihollisina. Mutta ovatko nämä kiistanalaiset makroravintoaineet todella haitaksi sinulle? Susan Bowermanin, ravitsemuskoulutusjohtajan mielestä ne saattavat olla vain väärinymmärrettyjä! Karppaajat välttelevät yleensä tunnetuimpia hiilihydraattien lähteitä, kuten leipää, pastaa ja perunoita, mutta tiesitkö, että hiilihydraatteja on myös monissa muissa ruoka-aineissa.

Susan selittää: ”Monet ruoka-aineet sisältävät hiilihydraatteja, mikä on hyvä asia, sillä elimistömme käyttää niitä polttoaineenaan.

Susan korostaa kuitenkin, että hiilihydraateissa on eroja. Hän selittää, että vähinten prosessoidut eli esimerkiksi hedelmistä, vihanneksista, pavuista ja kokojyvätuotteista saatavat hiilihydraatit, ovat kaikkein paras valinta. ”Hiilihydraattien lisäksi nämä ruoka-aineet sisältävät vitamiineja ja kivennäisaineita”, hän jatkaa.

Kasviperäiset ruoka-aineet sisältävät myös kuituja.”

Vältettäviä hiilihydraatteja ovat prosessoitujen ruoka-aineiden, kuten leivonnaisten, keksien, valkoisen pastan ja leipien sisältämät hiilihydraatit. Vältettävien hiilihydraattien listalle kuuluvat myös monien maukkaiden ruokien, kuten esimerkiksi pitsan sisältämät hiilihydraatit.

Näistä ruuista elimistö ei saa juurikaan muuta kuin kaloreita”, Susan sanoo. ”Meidän kannattaa siis saada hiilihydraattimme terveellisistä lähteistä, jotka sisältävät myös muita ravintoaineita.

 

Tärkeät kuidut

Monet eivät tiedä kuitujen olevan hiilihydraatteja, joita pidetään yhtenä tärkeimmistä ruokavaliotekijöistä. Ruoan, kuten hedelmien, kasvisten ja viljojen sisältämät kuidut ovat tärkeitä suoliston toiminnan kannalta saaden sen toimimaan normaaliin tahtiinsa.

Kokeile Kaura-omenakuitujuomaa, vähäkalorista vaihtoehtoa, joka sisältää 5 g kuitua annosta kohti. Ja mikä parasta: se maistuu hyvältä eikä sisällä sokeria!

 

Haluatko pudottaa painoasi ja lisätä kuidunsaantiasi?

Korvaa kaksi päivän aterioista mieleiselläsi Formula 1 -pirtelöllä ja nauti yksi annos Kaura-omenakuitujuomaa lisätäksesi päivittäistä kuidunsaantiasi. Syö illalliseksi terveellinen ja tasapainoinen ateria.

 

Muista

Tuloksia saavuttaaksesi ravinnon merkitys on 80 % ja liikunnan merkitys 20 %, joten mikset kokeilisi Samantha Claytonin kehonmuokkausliikkeitä.

 

* Painonhallinta: Kahden aterian korvaaminen ateriankorviketuotteilla osana vähäenergiaista ruokavaliota auttaa edistämään painonpudotusta. Korvaa kaksi ateriaa päivässä herkullisella F1-pirtelöllä ja syö yksi ravintopitoinen ateria.

 

Susan Bowerman on Herbalifen ravitsemuskoulutusjohtaja. Susan on rekisteröity ravitsemusterapeutti sekä hyväksytty urheiluravitsemuksen asiantuntija.