Ateriankorvikepirtelöt

Tekijä: Susan Bowerman
Kaksi ihmistä pitelemässä Formula 1 -proteiinipirtelölasejaan

Nopea ja tasapainoinen ateria

Ateriankorvikkeiksi suunnitellut proteiinipirtelöt ovat loistava vaihtoehto niille, joilla on tapa jättää väliin aterioita. Ne ovat nopeita ja käteviä valmistaa ja ne tarjoavat tasapainoista ravitsemusta, kun aikaa aterian valmistukseen on rajoitetusti.

Ateriankorvike painonpudotuksen tueksi

Ne, jotka pyrkivät pudottamaan painoaan, voivat korvata yhden tai kaksi päivän aterioista ateriankorvikepirtelöllä. Sen lisäksi että proteiinipitoinen ateriankorvikepirtelö on helppo valmistaa, sen kalorimäärä ja annoskoko on rajoitettu, minkä ansiosta sinun on helpompi hallita päivän aikana nauttimiesi kalorien määrää.

Ravintolisä painon nostamisen tueksi

Ne, jotka pyrkivät nostattamaan painoaan, voivat käyttää proteiinipirtelöitä lisäkaloreiden nauttimiseen. Proteiinipirtelön nauttiminen aterioiden välissä tai illalla ennen nukkumaanmenoa voi auttaa tehostamaan kaloreiden saantia terveellisellä tavalla.

Proteiininsannin tueksi

Toinen hyvä syy nauttia proteiinipirtelö on päivittäisen proteiininsaannin parantaminen, jos sinun on vaikeaa saada tarvitsemaasi määrää proteiinia aterioista. Kun valmistat proteiinipirtelösi itse, voit säädellä pirtelön sisältämän proteiinin määrää yksilöllisten tarpeittesi mukaan.

Polttoaineena ennen harjoittelua ja sen jälkeen

Monet nauttivat proteiinipirtelöitä harjoittelun jälkeen, mutta ne sopivat myös harjoittelua edeltäviksi aterioiksi. Aamuisin harjoittelevat haluavat usein “täyttää tankin” kevyellä aterialla ja proteiinipirtelöt sopivat erinomaisesti juuri tähän tarkoitukseen.

Sillä ne voivat tasapainottaa ruokavaliotasi.

Proteiinipirtelö on kuin tyhjä paperiarkki. Voit lisätä pirtelöön mieleisiäsi aineksia saavuttaaksesi päivittäiset ravitsemustavoitteesi. Pirtelöön on helppo lisätä annos hedelmiä tai vihanneksia, mutta voit lisätä myös kuituja ja terveellisiä rasvoja.

 

Oikean proteiinijauheen valitseminen

Jotkut proteiinipirtelöjauheet ovat “valmiina” ja ne on suunniteltu valmistettavaksi sekoittamalla ne veteen. Mutta tyypillisesti proteiinipirtelöjauheet on suunniteltu sekoitettavaksi maitoon. Pirtelöjauheen ja maidon yhdistelmä tarjoaa oikean ravitsemuksellisen tasapainon valmiin pirtelön muodossa.

Eläinperäisiä proteiininlähteitä ovat hera ja kaseiiini (molemmat ovat maitopohjaisia) sekä kananmunaproteiini. Kasviperäisiä proteiininlähteitä suosiville on olemassa muun muassa soija-, riisi-, herne- ja kvinoaproteiinia.

Osa proteiinijauheista sisältää eri proteiineja. Tämä johtuu siitä, että eri proteiinit sulavat eri tavoin. Esimerkiksi heraproteiini sulaa nopeammin kuin kaseiini. Tämä nopeasti ja hitaasti sulavien proteiinien yhdistelmä voi olla hyödyksi lihasten kasvattamisessa ja palautumisessa.

Soijaa lukuun ottamatta, toinen syy on se, että kasvisproteiineja ei pidetä ravitsemuksellisesti täydellisinä. Monet kasvissyöjille sopivat proteiinijauheet sisältävät useita kasvipohjaisia proteiineja. Tällä tavoin lopullinen tuote sisältää tärkeitä aminohappoja ja on siten täydellinen proteiini.

Monet proteiinijauheet ovat maustettuja, mutta tarjolla on myös maustamattomiakin jauheita. Useimmat pitävät maustettuja proteiinijauheita maukkaimpina. Näin he voivat mukauttaa proteiinin määrää lisäämällä pirtelöön tarvittaessa lisäksi maustamatonta proteiinijauhetta.

Useimmissa proteiinipirtelöissä on ohjeiden mukaisesti valmistettuna 15–20 grammaa proteiinia annosta kohti.

 

Nesteen valitseminen proteiinipirtelöön

Pirtelö on tärkeää valmistaa pakkauksen ohjeiden mukaisesti ravitsevan ja tasapainoisen pirtelön saamiseksi.

Jos proteiinipirtelöjauhe on valmistettava veteen:

Vettä on käytettävä vain niissä proteiinipirtelöjauheissa, jotka edellyttävät sitä. Nämä tuotteet ovat jo itsessään ravitsemuksellisesti tasapainoisia, eivätkä ne edellytä lisäravinteiden saamista nesteistä. Voit käyttää halutessasi tavallisen veden sijasta mustaa kahvia tai uutettua teetä.

Riisi-, manteli-, hamppu- ja kauramaidoissa on todella vähän proteiinia, joten näitä nesteitä käytetään tyypillisesti niissä proteiinipirtelöjauheissa, jotka on suunniteltu sekoitettavaksi veteen. Nämä maidonkorvikkeet lisäävät pirtelöön vähän makua ja kaloreita, mutta todella vähän proteiinia.

Hedelmämehu ei lisää pirtelöön lainkaan proteiinia. Joten sitä tulee käyttää vain tuotteissa, jotka on suunniteltu sekoitettavaksi veteen. Mutta hedelmämehuissa on jonkin verran kaloreita, joten pidä se mielessä, jos tarkkailet kaloreitasi. Jos taas pyrit lisäämään kalorien saantia, hedelmämehun käyttäminen pirtelössä saattaa olla hyvä ratkaisu sinulle.

Myös maitoa tai soijamaitoa voidaan käyttää veteen sekoitettavissa proteiinipirtelöjauheissa. Maidon tai soijamaidon lisääminen lisää sekä proteiinia että kaloreita.

Viisi tapaa täydentää proteiinipirtelöäsi

    1. Enemmän proteiinia

Vaikka proteiinipirtelö sisältääkin proteiinia, saatat haluta lisätä sitä, jos päivittäinen energiantarpeesi on suuri. Voit lisätä pirtelöön pelkkää proteiinijauhetta, mutta voit nostaa pirtelön proteiinipitoisuutta myös sekoittamalla siihen erilaisia ruoka-aineita, kuten raejuustoa, jogurttia, ricottajuustoa tai silken-tofua

    2. Hedelmiä ja vihanneksia

Hedelmien ja vihannesten lisääminen proteiinipirtelöön on helppo tapa lisätä ruokavalioosi terveellisiä ruoka-aineita. Pakastehedelmät tai -vihannekset ovat käteviä käyttää ja antavat proteiinipirtelölle sakeamman koostumuksen. Kokeile erilaisia hedelmiä ja vihanneksia, esimerkiksi makeita porkkanoita tai kesäkurpitsaa. Voit myös kokeilla erilaisten hedelmien ja vihannesten yhdistelmiä. Esimerkiksi ananas sopii hyvin yhteen porkkanan kanssa ja banaani kurpitsan kanssa. Kun haluat kokeilla jotakin hieman rohkeampaa, voit sekoittaa pirtelöösi hieman epätavallisia aineksia, kuten pinaatinlehtiä tai punajuurta.

    3. Kuitu

Useimmat proteiinipirtelösekoitukset eivät sisällä runsaasti kuitua, eikä suurin osa ihmisistä syö tarpeeksi kuitua, joten yritä lisätä pirtelöösi kuitupitoisia ruoka-aineita. Voit tietysti käyttää myös kuitujauhetta tai hedelmiä ja vihanneksia, leseitä tai esimeriksi auringonkukan- tai pellavansiemeniä tai chia-siemeniä.

    4. Kalorit

Jos energiantarpeesi on suuri, voit lisätä kaurahiutaleita, pähkinöitä, pähkinävoita, avokadoa tai kuivattuja hedelmiä.

    5. Jäitä

Jää antaa mukavan lisän pirtelöön, sillä se tekee nesteestä sakeampaa. Näin saat suuremman pirtelöannoksen, ilman että se sisältää enemmän kaloreita. Hyvä vinkki kaikille, jotka tarkkailevat painoaan!

 

Susan Bowerman on Herbalifen ravitsemuskoulutusjohtaja. Susan on rekisteröity ravitsemusterapeutti sekä hyväksytty urheiluravitsemuksen asiantuntija.